! Zonder Kop

Zie je leven vanaf de zijkant, zoek een uitweg uit een moeilijke situatie, geneest mentale wonden en neem gewoon je hart waar – naar het museum gaan kan ons leven ten goede veranderen, als je weet hoe je op musea correct moet lopen.

Bij de ingang van een groot museum-of het een Hermitage is of Louvre-we pakken meestal de kaart en breng de komende twee tot drie uur door, een pijl vliegen van het ene meesterwerk naar het andere, veegt door de menigte van kenners naar Mona Lisa en moedig Vechten van honger en vermoeidheid. Wat als je vertraagt? Breng wat meer tijd door met een foto of sculptuur, die iets aantrok, onze blik verslaafd, zelfs als het geen beroemd meesterwerk is, dat gebruikelijk is om te bewonderen?

Als we naar het museum gaan, kijken we uit naar het plezier – niemand heeft de wens om hem te bestormen als een fort. Volgens de observaties van onderzoekers*voeren bezoekers echter gemiddeld slechts 15-30 seconden ongeveer één kunstwerk uit. Het gekke ritme van het leven heeft ons geleerd te geloven dat dit normaal is.

“Stel je voor dat je de boekenplanken in de bibliotheek doorgaat, kijkt naar de wortels van boeken en tegelijkertijd zoiets verzendt als“ Vandaag lees ik 100 boeken naar je sociale netwerkpagina!”, – citeert een visuele vergelijking professor in de psychologie James over. Pavelski (James O. Pawelski) van het Centre for Positive Psychology aan de Universiteit van Pennsylvania (VS). – Dit is in feite hoeveel mensen zich in het museum gedragen. Er zijn zoveel kunst als ze staan ​​voor de boekwortels in de bibliotheek. Maar het is onmogelijk om de foto echt te zien als je er gewoon naar kijkt, voorbij rennen “.

Natuurlijk is er niet alleen een echte manier om het museum te “voelen”. Men houdt ervan om zo mogelijk snel tegelijkertijd te inspecteren, anderen willen alleen masterpieces van de wereld zien en fotograferen. Professor Pavelski en zijn collega’s bestuderen het verband tussen positieve psychologie en de geesteswetenschappen, bieden een andere manier – om te vertragen.

Kies een vleugel in een museum of kunstgalerij en begin te lopen, mentaal op welke foto’s naar jezelf aantrekken, en welke integendeel, afstoten of geen interesse veroorzaken. Keer dan terug naar de foto die uzelf aanhoudend roept. Zeg, als je een uur op voorraad hebt, kun je 30 minuten door het museum dwalen en vervolgens de resterende 20-30 minuten in de buurt van de foto of sculptuur doorbrengen, die meer werd herinnerd dan andere. “Twintig minuten zijn tegenwoordig drie uur”, merkt Pavelski op. -An verbazingwekkend ding gebeurt-je begint echt te zien waar je naar kijkt. “.

Julie Haizlip, hoogleraar kindergeneeskunde aan de School of Nurses aan de Universiteit van Virginia (VS), geeft toe dat de “langzame” campagne naar het museum haar hele leven veranderde. Eerst was ze sceptisch – zolang twintig minuten per foto?! – en geen enkel kunstwerk in het Barnes Foundation Museum, waar ze van Pavelski ging, trok haar aandacht niet aan. Toen zag ze een mooie, melancholische uitstraling van een vrouw met rood haar, net als zij. Het was een portret van een prostituee “Mongery. Rode roos »toulouse-lotrak borstel.

“Ik wilde begrijpen waarom ze zo’n ernstige blik op de foto heeft”. Minuten stroomden en professor Hazlip betrapte zichzelf mentaal het verhaal van deze vrouw samen. Het leek haar dat ze zich gevangen en ongelukkig voelt, maar tegelijkertijd – de volledige vastberadenheid om een ​​uitweg te vinden. Achter haar schouder schreef Toulouse-Lotrek een raam-als een kans om op te slaan, draai je gewoon om.

“In feite, voor de foto, projecteerde ik veel van wat er in mijn leven gebeurde, en wat ik in mezelf heb bewaard”, zegt Hazlip. – Uiteindelijk heeft ze me geholpen mezelf te kennen en een uitweg te vinden. “. De kinderarts van intensive care door onderwijs, de Heislip was op dat moment op zoek naar de mogelijkheid om het werk te veranderen, maar wist niet zeker wat ze wilde doen. Drie maanden na haar ontmoeting met de foto in het museum, veranderde ze van werk van werk en accepteerde ze het voorstel om leraar te worden aan de School of Nurses aan de Universiteit van Virginia. “Er was echt een raam achter me, dat ik niet wist en die ik nooit zou hebben gezien, ga niet anders naar dingen kijken.”.

Het is nog steeds moeilijk voor onderzoekers om uit te leggen wat er vanuit wetenschappelijk oogpunt is gebeurd, maar het is duidelijk dat niet gehaaste contemplatie in het museum ons goed kan beïnvloeden, het herstellen van de communicatie met zichzelf, bijgewerkt en niet verwoest voelen en niet verwoest. “Een gevoel van geluk, volheid van het leven, mentale opleving, die ons bedekken wanneer we ons concentreren op een kunstwerk, zijn verwant aan het effect van meditatie,” gelooft Pavelski.

Het belangrijkste is niet bang te zijn om te zoeken naar de manier om tijd door te brengen in het museum, probeer een nieuw. Je kunt bijvoorbeeld een koptelefoon meenemen en door de hal dwalen bij de begeleiding van je favoriete muziek, zodat het lege gebabbel van andere bezoekers niet irriteert en afleidt en afleidt. Of bekijk de museumcatalogus van tevoren en kies afdelingen die samenvallen met uw hobby, interesses

, of het nu muziek of paard is. “Om de een of andere reden zijn velen er zeker van dat het museum verplicht is zich op een bepaalde manier te gedragen”, deelt de curator van de educatieve programma’s van het Metropolitan Museum in New York Sandra Jackson-Dumont hun observaties. – niets van dat soort, je kunt gewoon jezelf zijn “.

Stel, in de afgelopen jaren zijn musea begonnen met het vasthouden van een “selfie -dag” – elke bezoeker kan worden gefotografeerd naast een foto of beeldhouwkunst en een foto publiceren in sociale netwerken. De meeste proberen de pose sculpturen of held van de foto in de buurt te accepteren die ze waard zijn. “Misschien lijkt dit iemand vulgariteit en een teken van gebrek aan respect”, zegt Jackson Dumont. -In feite is dit een geweldige manier om een ​​kunstwerk op een nieuwe manier te evalueren, het door uzelf door te laten. Wanneer de blinde of gedeeltelijk verloren bezoeken naar ons Museum van het Metropolitan Museum komen, nodigen we hen uit om hetzelfde te doen – zodat een blinde persoon het kunstwerk beter kan begrijpen “.

Laat de volgende keer dat u naar het museum gaat, intuïtie, instincten en interesse uitvoert. Wie weet welke ontdekkingen je voor jezelf zult doen.

Psychologieën nodigt uit

  • over het project
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Adverteren op de website
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Regels voor deelname aan wedstrijden

© 2006-2022 Netwerkeditie "Psychologie.RU – De officiële website van Psychologies Magazine (Psycholojis)", Shkulev Media Holding / Ooo “SHKULEV Media Holding”.

Certificaat van registratie van media EL Nr. FS77-82353, uitgegeven door de Federal Service voor toezicht op communicatie, informatietechnologieën en massacommunicatie (Roskomnadzor) 23.elf.2021.

Alle rechten voorbehouden. Elke reproductie van het sitemateriaal zonder de toestemming van het redactionele kantoor is verboden. 16+

admin2

Leave a Reply

Your email address will not be published.